Stappenplan: een eigen bedrijf starten

Je eigen bedrijf starten, hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je? Lees ons stappenplan en je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker!

Je hebt er jarenlang over gedroomd en nu is het moment daar: je eigen bedrijf starten! Je hebt al een helder idee wat je aan wilt bieden en hoe je dat aanbiedt. Van je eigen bedrijf wil je natuurlijk een groot succes maken. Je wilt ervan kunnen leven en misschien zelfs groeien, mensen aannemen en andere vestigingen openen. Daarom wil je meteen een goede start maken. Maar hoe start je nu eigenlijk een eigen bedrijf? Lees ons stappenplan en je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker!

Stap 1: ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is vaak de stap waar veel starters tegenop zien. Dit is echt niet nodig. Je kunt geen goed of fout ondernemingsplan schrijven, want je schrijft het vooral voor je zelf. Het helpt je om je eigen bedrijf concreet te maken. Daarnaast geeft het je inzicht in je zakelijke kansen en in de uitdagingen die bij een eigen bedrijf komen kijken. Je ondernemersplan is opgedeeld in hapklare hoofdstukken, van het idee tot marketing tot financiering. Het dwingt je zo om na te denken over alles wat bij een eigen bedrijf starten komt kijken.

Stap 2: KvK en Belastingdienst

Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf ingeschreven staan in het Handelsregister. Dit regel je bij de Kamer van Koophandel (KvK). Maak online een afspraak en regel het vervolgens op een KvK-kantoor bij jou in de buurt.

Als ondernemer kom je in aanmerking voor speciale belastingregelingen. Tegelijkertijd met je inschrijving bij de KvK word je aangemeld als ondernemer bij de Belastingdienst. Je hoeft niets extra’s door te geven, de KvK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Zij sturen je na ongeveer een week een btw-nummer toe dat je onder andere moet vermelden op je facturen.

Stap 3: zakelijke rekening

Na het inschrijven bij de KvK en de Belastingdienst is het openen van een zakelijke rekening vaak de eerstvolgende logische stap. Een zakelijke rekening is een goede manier om overzicht te houden in je inkomsten en uitgaven. Ook houd je hiermee jouw zakelijke en privé-administratie van elkaar gescheiden.

Stap 4: klanten vinden

Zonder klanten geen omzet, zonder omzet geen bedrijf. Maar hoe kom je aan klanten? Als je nog maar net gestart bent, zullen klanten niet vanzelf naar jou toekomen, ze kennen je en jouw bedrijf immers nog niet. De belangrijkste manier om je eerste klanten te werven is door intensief te netwerken. Vertel vrienden, familie en kennissen over je bedrijf: de meeste ondernemers krijgen hierdoor hun eerste klanten. Ga naar netwerkbijeenkomsten in de omgeving en biedt aan om een presentatie te geven over een onderwerp waar jij veel van weet. Zo val je in een keer op bij een grote groep mensen.

Stap 5: website en social media

Als startende ondernemer kan je tegenwoordig niet meer zonder een zakelijke website. Er zijn vast potentiële klanten op zoek naar een product of dienst zoals jij aanbiedt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat klanten jouw bedrijf makkelijk kunnen vinden, bijvoorbeeld door een website. Vervolgens kun je deze website promoten op de verschillende social media platforms voor meer zichtbaarheid.

Stap 6: administratie

Bij een eigen bedrijf krijg je te maken met een hoop administratieve verplichtingen. De wet schrijft je voor om een bedrijfsadministratie bij te houden en minimaal 7 jaar te bewaren. Dit geldt niet alleen voor je urenregistratie, je facturatie en je kilometers, maar ook voor agenda’s notities, bankafschriften, kassabonnen, contracten, etc.

Daarnaast is een administratie ook belangrijk voor jezelf, want je weet precies hoe je er financieel voor staat. Uiteindelijk wil je als ondernemer geld verdienen om van te leven en leuke dingen te doen.

Stap 7: risico’s verkleinen

Om zonder zorgen te kunnen ondernemen, is het verstandig om inzicht te hebben in de risico’s die je loopt met je eigen bedrijf. Welke gebeurtenissen hebben een impact op jou en je bedrijf en hoe kun je deze beperken of afdekken? Denk hierbij aan een storing, conflict of fout, maar ook ziekte en ongelukken. Hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt? En wat betekent dit voor jouw en je bedrijf? Liggen je werkzaamheden dan stil of kom je misschien zelfs in de financiële problemen? De meeste ondernemers vinden het lastig om dit helder te krijgen.

Specialist in ondernemersrisico’s

Je eigen bedrijf starten… Er komt dus heel wat bij kijken en hier helpen wij je graag bij!

Wij hebben ons voornamelijk in ondernemersrisico’s gespecialiseerd. Daarom helpen we je graag met het in beeld brengen van de risico’s die je eigen bedrijf starten met zich meebrengen. Daarnaast geven we je hierin persoonlijk advies en helpen we je bij het afsluiten van eventuele verzekeringen. Neem hiervoor contact met ons op.