Essentiële verzekeringen voor een zorgeloos studentenleven

Waar moet je aan denken bij de start van je studentenleven. Wat zijn bijvoorbeeld aandachtpunten met betrekking tot verzekeringen.

De meeste studenten denken als ze gaan studeren alleen maar aan het studentenleven dat eindelijk gaat beginnen, en niet aan “randzaken” als bijvoorbeeld verzekeringen. Toch is het wel verstandig om hier over na te denken,  wat er gaat wijzigen met betrekking tot de verzekeringen en zijn er misschien toeslagen waar je voor in aanmerking  komt.

Inboedelverzekering

Het is gelukt, na veel hospiteren heeft je zoon of dochter eindelijk een studentenkamer bemachtigd voor de start van het studentenleven, een bed bureau en bank zijn verhuisd en de studie kan beginnen. Maar wat als er iets gebeurt? Zonder een inboedelverzekering zijn de spullen niet verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld inbraak, brand of wateroverlast. Nu lijkt dit voor de meubels in de studentenkamer niet zo erg, maar denk eens aan dure studieboeken, een tv, de laptop en telefoon. Als daar iets mee gebeurt kan dat flinke kosten opleveren. Het is dus wel verstandig om over een inboedelverzekering na te denken. En met een aanvullende buitenhuisdekking zijn die laptop, telefoon en studieboeken ook verzekerd wanneer je zoon of dochter deze meeneemt naar college of de UB.

Tip: omdat kamers in een studentenhuis vaak één voordeur delen is een diefstal/braakclausule lastig. Zorg daarom dat er op de kamer een degelijk slot zit, zodat de ruimte goed en veilig af te sluiten is. En controleer dan meteen even of er op elke verdieping een rookmelder hangt. De verhuurder is namelijk vanaf 1 juli 2022 verplicht om hiervoor te zorgen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat gezegde kent iedereen. Gelukkig is er voor schade die jouw kroost aan spullen van anderen veroorzaakt een aansprakelijkheidsverzekering. Wordt er bij een onverwachtse beweging rode wijn op de nieuwe bank van een ander gemorst? Dan is dat gedekt op de verzekering. Rijdt je zoon of dochter op de fiets per ongeluk iemand aan die daardoor zijn of haar arm breekt, ook dan kun je dit verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Waarschijnlijk hebben jullie deze verzekering al afgesloten en meestal vallen uitwonende studenten tot 27 jaar hier ook onder. Controleer dit nog even in de polisvoorwaarden. Is je zoon of dochter ouder dan 27 of niet meer studerend, dan zullen zij een eigen aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben.

Zorgverzekering

Tot je 18e ben je standaard meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders, maar vanaf zijn of haar 18e verjaardag is je kind wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Deze moet binnen een maand na de 18e verjaardag geregeld zijn, anders riskeert je kind een boete. Een basisverzekering is verplicht en voor elke zorgverzekeraar is dit basispakket gelijk. Daarnaast zijn er nog aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor de tandarts, een bril- of lenzendekking of anticonceptie.

Tip: wanneer je zoon of dochter geen partner heeft en je hebt een jaarinkomen tot € 38.520,-, dan kunnen zij zorgtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. Afhankelijk van hun eigen inkomen kunnen ze tot € 154,- per maand krijgen.

Tip: heeft jouw kind het geluk een woning met eigen toegang, eigen keuken en eigen toilet te kunnen huren? Dan kunnen zij voor deze zelfstandige woning in aanmerking komen voor huursubsidie. Raadpleeg de website van de belastingdienst voor het aanvragen van toeslagen.

Reisverzekering

Als na een jaar studeren de deuren van de universiteit sluiten is het dan eindelijk tijd om het studentenleven tijdelijk te verruilen voor die welverdiende vakantie. Ook dan is het fijn als je zoon of dochter goed verzekerd is en de verzekering kan bellen als er iets is overkomen. Een reisverzekering dekt bijvoorbeeld als je spullen verloren of gestolen zijn, maar nog belangrijker, ook bij letselschade. Een bezoekje aan de eerste hulp kan in het buitenland al snel een dure grap worden, aangezien de zorgverzekering vergoedt tot maximaal het in Nederland geldende tarief voor dezelfde zorg.  Dan is het erg fijn als deze kosten worden vergoed via de aanvullende medische dekking van de reisverzekering.

Ook hier geldt dat studerende kinderen tot 27 vaak nog meeverzekerd kunnen zijn op jullie eigen reisverzekering. Controleer dit nog even goed. Anders is een doorlopende reisverzekering met bagage- en medische dekking verstandig om voor je zoon of dochter af te sluiten. Vaak zijn er keuzedekkingen, dus kijk dan even goed wat wel en niet meeverzekerd hoeft te worden. En zorg dat werelddekking en wintersportdekking op tijd worden geregeld. Lees ook ons blog over de checklist voor een goede wintersport reisverzekering.

Tip: wanneer je kind stage gaat lopen in een prachtig buitenland, let dan ook even op de polisvoorwaarden. Vaak kan een stage of studie in het buitenland wel verzekerd worden, maar heb je hier een aanvullende dekking voor. Controleer dan meteen of het aantal dagen dat zij in het buitenland verzekerd zijn ook aansluit bij de plannen.

Kleine moeite, goed geregeld

Kortom, het kan even wat uitzoekwerk zijn om premies van verzekeringen te vergelijken, maar dan is die dure studielaptop wel vergoed als er onverhoopt iets mee gebeurt.
Vergeet ook niet om even te praten of het nuttig is een nieuwe huisarts en tandarts te zoeken in de studentenstad en help even herinneren om het nieuwe adres door te geven aan de juiste instanties.

Indien je vragen hebt over het bovenstaande of als je geïnteresseerd bent in het actualiseren van je huidige verzekeringen, staan we graag voor je klaar. Wij zijn bereikbaar op +31 515 424 789 Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen of een afspraak te maken. We zijn er om je te helpen.