Rechtsbijstand

Je hebt juridische hulp nodig. Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit kun je kiezen voor verschillende dekkingen, zoals de dekkingen consument, wonen, inkomen en verkeer.

Sluit een rechtsbijstandsverzekering af

Je hebt juridische hulp nodig. Misschien ben je ontslagen omdat je werkgever gaat reorganiseren, of je komt er niet uit met een winkel over de garantie van een product. Met een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd van deskundige hulp bij dit soort problemen. Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit kun je kiezen voor verschillende dekkingen, zoals de dekkingen consument, wonen, inkomen en verkeer.

Dekking: consument

Als consument kun je te maken krijgen met allerlei conflicten waarbij juridische hulp wenselijk is. Of het nu gaat om een miskoop die je hebt gedaan via internet, een onterecht ontvangen rekening of een conflict met de overheid: met de dekking Consument ben je altijd verzekerd van juridische hulp.

Dekking: wonen

Een fijn thuis is ontzettend belangrijk. Heb je een geschil met de buren, of problemen met de (ver)huur of (ver)koop van uw woning? Of met de energie die je hebt afgenomen? Met de dekking Wonen ben je altijd verzekerd van juridische hulp.

Dekking: inkomen

Als je bent betrokken bent bij een arbeidsconflict, of een geschil hebt met je uitkeringsinstantie, wil je dat het snel wordt opgelost. Met de dekking Inkomen ben je altijd verzekerd van juridische hulp

Dekking: verkeer

Bij problemen in het verkeer kun je juridische hulp nodig hebben. Denk hierbij aan de juiste afhandeling van schade, het verweer tegen een vervolging wegens dood of letsel door schuld of bij invordering van uw rijbewijs. Of je nu op weg bent met de auto of motor, op de fiets of te voet, met de dekking Verkeer ben je verzekerd als er onderweg conflicten ontstaan.

Veelgestelde vragen

Een conflict wat al loopt of wat je kunt verwachten is altijd uitgesloten van de dekking bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Ook geldt er voor sommige conflicten een wachttijd, waardoor je na het afsluiten van een verzekering voor deze conflicten binnen een bepaalde periode geen gebruik kunt maken van de verzekering.

De verzekeraar hanteert in het algemeen een zogenaamd ‘minimum belang’. Dit ‘belang’ staat voor het bedrag waarover het conflict gaat. Als de schade lager is dan dit bedrag, krijg je geen hulp van de verzekeraar. De hoogte van dit minimumbedrag verschilt per verzekeraar en per verzekering.

Het uitgangspunt is dat je als verzekerde hulp krijgt van de eigen juridische specialisten van de verzekeraar. In twee situaties mag je daar vanaf wijken en mag je aangeven dat je je wilt laten bijstaan door een externe advocaat.

  1.  Er is sprake van een gerechtelijke of administratieve procedure. Dit geldt ook als er geen verplichting is om een advocaat in te huren voor het voeren van de procedure.
  2. Wanneer er sprake is van een belangenconflict omdat bijvoorbeeld beide partijen bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn.

Het inschakelen van de advocaat van uw keuze doet de verzekeraar voor u.