Data risks/cyber risico

Denk goed na over cybercrime in jouw bedrijf. Je bent verplicht datalekken te melden, anders krijg je een fikse boete. Octras helpt je graag de risico’s in kaart te brengen.

Data risks en cyber risico

Een belangrijk risico, waar je misschien nog niet over na hebt gedacht, is het cyber risico. Denk hierbij aan DDoS-aanvallen die websites platleggen, gestolen wachtwoorden, bedrijven die gehackt worden of gemeenten die massaal met een virus te maken krijgen. Je wilt natuurlijk niet dat dit jouw bedrijf overkomt.

Onder het cyberrisico valt ook financiële schade veroorzaakt door computer- of ICT systemen, zonder dat er sprake is van materiële schade. Juist dat laatste zorgt ervoor dat er geen dekking is op de aanwezige bedrijfsschadeverzekering. Het is, net als bedrijfsschade, een verborgen risico. Ook op een aansprakelijkheidsverzekering of op een fraudeverzekering zal er veelal geen of een beperkte dekking zijn.

Meldplicht datalekken

Vanaf 1 januari 2016 is het verplicht om datalekken te melden. Dit geldt voor alle organisaties die voor eigen doeleinden persoonsgegevens verwerken. Je kunt een fikse boete riskeren als je een datalek niet meldt. De boetes kunnen in het uiterste geval oplopen tot € 820.000 of zelfs tot tien procent van je jaaromzet.

Denk goed na

Ook jij kunt te maken krijgen met cybercrime. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over de cyberrisico’s van jouw bedrijf. Octras helpt je graag deze risico’s in kaart te brengen. Wij kunnen ook helpen bij maatregelen om cybercrime te voorkomen en het regelen van een oplossing als het je toch overkomt. Wil je advies, neem gerust contact op.