Eigen verzekering eerst bij schade door een ander

Stel de buurjongen heeft de bal bij jou door de ruit van de serre getrapt. Waarom geldt er eigen verzekering eerst in dit soort situaties?

Stel de buurjongen heeft tijdens een potje voetbal de bal per ongeluk bij jou door de ruit van de serre getrapt. Het kan iedereen overkomen, maar hoe zit het met de schade afhandeling. Vaak geldt eigen verzekering eerst in dit soort situaties, maar waarom?

Waarschijnlijk stap je op hoge poten naar de buren, omdat je dure HR+++ ruit van € 10.000 volledig aan diggelen ligt. De buurman, die jullie natuurlijk graag te vriend wil houden, belooft om direct een glaszetter te regelen. Nadat de ruit hersteld is belt de buurman zijn verzekeraar om de  schade te melden. Zijn aansprakelijkheid verzekeraar geeft vervolgens echter aan dat de schade door jou op jouw eigen woonhuisverzekering geclaimd moet worden.

Eigen verzekeraar eerst

Dit klinkt in eerste instantie wellicht vreemd, toch is dit wel de gebruikelijke gang van zaken. In de meeste gevallen worden verzekerden die een claim indienen bij de aansprakelijkheidsverzekering van hun buren, doorverwezen naar hun eigen woonverzekeraar. De woonverzekeraar kan het schadebedrag verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker (ook wel bekend als “regres nemen”), of op de veroorzaker zelf als deze geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Deze afspraak ‘eigen verzekering eerst’ tussen verzekeraars is bedoeld om dubbele uitbetalingen te voorkomen. Bij een woonverzekering wordt namelijk niet gekeken welke persoon de schade heeft veroorzaakt. Wel moet uiteraard de schade gedekt zijn op de polis.

Uitkering op basis van nieuwaarde

Een voordeel van een woonverzekering is dat de schade meestal wordt vergoed op basis van de nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat standaard uit van de dagwaarde, die vaak lager is. Wel zijn er enkele uitzonderingen, welke ook weer per verzekeraar kunnen verschillen.  Zo kiezen sommige woonverzekeraars ervoor om de dagwaarde uit te keren als de waarde minder is dan 40% van de nieuwwaarde.  Andere verzekeraars hanteren een ‘leeftijdsgrens’ voor het vergoeden van de nieuwwaarde. Bijvoorbeeld alleen als de spullen nog geen vijf of tien jaar oud zijn. Verder kan een verzekeraar er voor kiezen om de herstelkosten te vergoeden voor spullen die te repareren zijn.

Eigen risico

Nu kan het zijn dat je woonverzekering een eigen risico heeft voor de schade veroorzaakt door de buurjongen. De schade zal dan worden uitgekeerd onder aftrek van het eigen risico. In de meeste gevallen kun je dan zelf alsnog dit eigen risico in dienen bij de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Heb je een assurantietussenpersoon, dan zal deze je de zorg hiervoor uit handen nemen.

Meer weten?

Indien je vragen hebt over het bovenstaande of als je geïnteresseerd bent in het actualiseren van je huidige verzekeringen, staan we graag voor je klaar. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen of een afspraak te maken. We zijn er om je te helpen.