Ondernemers DGA

Octras Pensioenraad maakt verzekeren graag helder. Daarom geven wij uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wil je meer weten over het regelen pensioen als ondernemer of DGA of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij weten alles over de regelgeving rondom dit onderwerp en bieden je praktische hulp en advies als je dat nodig hebt.

Ondernemers DGA Pensioen

Ben je ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (DGA) en wil je pensioen opbouwen? Dan werkt dat weer anders dan als werknemer bij een bedrijf. Als privépersoon zijn er vele opties om een goed pensioen op te bouwen. Wel zo fijn om nu alvast de toekomst goed te regelen.

Pensioen opbouwen als DGA

Ook als directeur-grootaandeelhouder wil je later natuurlijk een goed inkomen. Hoe eerder je begint met het opbouwen van een pensioen, hoe lager je maandelijkse kosten zullen zijn. Je kunt je aansluiten bij een pensioenfonds van je werknemers, of een andere aanbieder. Ook kun je privé sparen voor je pensioen, door bijvoorbeeld geld weg te zetten op een geblokkeerde rekening. Belastingtechnisch kan dit voordelig zijn. Het is ook een optie om te beleggen of je inkomen te investeren in het aflossen van je hypotheek, zodat je later lagere maandlasten hebt. Wij adviseren je natuurlijk graag over je opties als directeur-grootdeelaanhouder.

Pensioen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer bouw je niet via een werkgever pensioen op. Daarom is het goed om na te denken over je opties. Zo weet je zeker dat je ook op je oude dag genoeg te besteden hebt. Iedereen heeft recht op AOW, ook als je niet je hele leven in vaste dienst hebt gewerkt. Om dit bedrag aan te vullen kun je als ondernemer een Fiscale Oudedagreserve opzij zetten. Dit is een bedrag waar je een uitstel van de belastingheffing voor krijgt. Als je met pensioen gaat, moet je het bedrag alsnog betalen, maar meestal tegen een lager tarief.

Ook kun je je aansluiten bij een pensioenfonds voor ZZP’ers. Je kiest hier zelf hoeveel geld je opzij zet. Dit bedrag kun je ook (tot op bepaalde hoogte) aftrekken van je belasting. Octras helpt je graag met het maken van de juiste keuze voor jouw pensioen.