Woonverzekering

Een goede woonhuisverzekering is noodzakelijk om je voor de financiële gevolgen te verzekeren.

Woonverzekering

Een nachtmerriescenario: schade aan je woning door brand, neerslag of inbraak. Een goede woonverzekering is noodzakelijk om in deze gevallen de financiële gevolgen te verzekeren. Voor jouw woning en spullen kun je bij Octras een verzekering afsluiten.

Wat valt er onder een woning?

Onder je woning (ook wel opstal genoemd) valt natuurlijk je woning, maar ook alles wat daar aan vast zit. Dit is inclusief onroerende goederen die bij de woning horen. Denk hierbij aan schuurtjes, schuttingen, leidingen en zonnepanelen. Maar ook aan je inbouwkeuken, centrale verwarming en sanitair.

Welke risico’s dekt een woonverzekering?

Met een woonverzekering verzeker je je opstal tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Schade aan je interieur (inboedel, valt niet binnen de dekking: hiervoor kun je een inboedelverzekering afsluiten. Een woonverzekering is verplicht voor iedereen die een hypotheek heeft.

Welke risico’s worden niet gedekt?

Voor sommige schades is het niet mogelijk je te verzekeren. Deze zijn uitgesloten van dekking bij elke woonverzekering. Zo is schade door opzet of roekeloosheid van jezelf of je medebewoners nooit gedekt. Ook schade aan zonnepanelen door verkeerde installatie wordt nooit gedekt. En wat dacht je van schade door catastrofes als natuurrampen? Die zijn ook vrijwel altijd uitgesloten van dekking.

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van de situatie kan het zo zijn dat bijvoorbeeld schade door constructiefouten of diefstal niet meeverzekerd is, ook kan er een aangepaste dekking van kracht zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Neem dan even telefonisch contact op.

Het schatten van de waarde van de opstal kan lastig zijn, maar is van groot belang voor de uitkering bij eventuele schade. Bij het te laag inschatten van de opstal kun je problemen krijgen bij het claimen van schade.

Stel, je opstal is 250.000 euro waard en je bent verzekerd voor 125.000 euro. Wanneer je schade hebt van 20.000 euro, krijg je slechts 10.000 euro vergoed (125.000 / 250.000 * 20.000) van de verzekeraar. Je loopt dan dus 10.000 euro mis.

Gelukkig hebben de meeste verzekeraars een hulpmiddel voor het bepalen van de juiste waarde in de vorm van een Inboedelwaardemeter. Dit is een vragenformulier, waar op basis van de antwoorden een verzekerd bedrag wordt geadviseerd. Met deze waardemeter voorkom je dat je onderverzekerd bent. Uiteraard kan Octras je hierbij helpen en adviseren. We zijn je graag van dienst: neem telefonisch contact op.