Laatste kans op jubelton voor 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om een grote belastingvrije schenking te ontvangen voor de aanschaf van je eigen woning.

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om een grote belastingvrije schenking te ontvangen voor de aanschaf van je eigen woning. De zogenaamde jubelton wordt al in 2023 versobert, om in 2024 geheel te verdwijnen.

Wat is de Jubelton regeling?

De introductie van de ‘Jubelton’ regeling was al in 2013, en werd destijds ingevoerd om de kwakkelende woningmarkt een duwtje te geven. Dit was nodig omdat vanwege de creditcrisis destijds vele hypotheken onder water stonden. Oorspronkelijk was het een eenmalige belastingvrije schenking van € 100.000 (vandaar de naam Jubelton).

Voor wie was de regeling?

Het bedrag mocht door je ouders of grootouders aan je geschonken worden als je minimaal 18 jaar was en jonger dan 40. Wel moest je het bedrag gebruiken voor de aankoop van een eigen woning. Deze hoge schenkingsvrijstelling biedt je veel voordelen, zoals geen schenkbelasting en in de toekomst minder erfbelasting.

De Jubelton regeling in 2022

In de loop van de tijd is de regeling wel enigszins gewijzigd. In 2022 mag je maximaal €106.671 belastingvrij ontvangen van wie je dat ook maar gunt, zonder dat je hier schenkbelasting over hoeft te betalen. Je moet het bedrag wel gebruiken voor de aankoop of het verbouwen van je woning, of de aflossing van je hypotheek. Je bent overigens niet verplicht om dan ook in 2022 een woning te kopen, dit mag je ook op een later tijdstip doen. De aankoop moet wel uiterlijk in 2024 plaatsvinden, anders wordt er alsnog belasting over het door jou ontvangen bedrag geheven.

Hoeveel is de Jubelton in 2023?

Mag je in 2022 nog gebruik maken van de verruimde vrijstelling van maximaal € 106.671, in 2023 wordt deze verruimde vrijstelling verlaagd naar € 27.231

De Jubelton wordt in 2024 afgeschaft

De regeling is altijd bedoeld als tijdelijke oplossing voor de destijds kwakkelende woningmarkt. Er is dan ook al een aantal jaren discussie over de beëindigen van deze regeling, en de overheid trekt er in 2024 dan ook definitief de stekker uit.

 

Wilt je meer informatie over hoe je dit jaar nog gebruik kunt maken van deze regeling, of wil je advies of ondersteuning omtrent een hypotheek,  maak dan een afspraak.