Cyberrisico voor ondernemers. Hoe zit dat?

Eerder waren de grootste risico’s voor ondernemers brand of diefstal. Maar dat is niet meer zo. Eén van de grootste risico’s die je nu kunt lopen is het risico op cyberschade. Schade op het gebied van ICT. Denk hierbij aan hackers, datalekken, maar ook financiële schade.

De meeste bedrijven lopen een bijzonder groot cyberrisico. Denk maar eens na. Naast computers met daarop bestanden, gebruiken veel bedrijven ook e-mailprogramma’s, cloudoplossingen en telefonie via het internet. En wat dacht je van thuiswerken? Smartphones zijn gekoppeld aan bedrijfsgegevens en daarbij ook aan klantgegevens. De IT-omgeving is vaak de ruggengraat van de onderneming. Dat geldt niet alleen voor online bedrijven, maar ook voor productiebedrijven.

Wanneer er sprake is van cyberschade, kan de hele onderneming worden platgelegd. Vaak moeten er externe partijen worden ingeschakeld om de IT-omgeving weer te herstellen. Voor deze en andere onvoorziene kosten kan Octras je onderneming gelukkig verzekeren.

Wat verstaan we onder cyberrisico’s?

Cyberrisico’s zijn verschillende risico’s op het niet materiële vlak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

1. Technische problemen

Wanneer een computer niet meer werkt of crasht kan dit grote (financiële) gevolgen hebben voor bestanden en gegevens. Niet alleen hardware problemen, maar ook schade aan software of servers wordt hieronder verstaan.

2. Hackers, DDos-aanvallen en virussen

Deze categorie noemen we samen ook wel schade door een aanval van buitenaf. Dit kunnen hackers zijn, die proberen in te breken in de IT-omgeving. Virussen die bestanden onbruikbaar maken vallen hier ook onder. Daarnaast zijn DDos-aanvallen ook een onderdeel van dit cyberrisico. Dergelijke aanvallen maken een website onbruikbaar voor andere bezoekers. Overheden, zoals bijvoorbeeld inloggen via DigiD, worden vaak platgelegd door zo’n aanval.

3. Datalekken

Wanneer data al dan niet opzettelijk wordt vrijgegeven van beveiligde informatie spreken we van een datalek. Vrijgekomen data kan worden gebruikt voor uitlopende doeleinden, bijvoorbeeld direct marketing of frauduleuze betalingen. De gevolgen kunnen flinke effecten hebben op bedrijfsvoering of kosten.

4. Menselijke fouten

Het is mogelijk dat (kleine) menselijke fouten complete ICT-systemen platleggen, waardoor data verloren gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oud medewerker, die al dan niet opzettelijk gegevens deelt met derden. Ook het binnenhalen van virussen door medewerkers valt hieronder.

Zoals je ziet zijn er wellicht meer risico’s op het gebied van cyber, dan je zo kunt bedenken. Al deze risico’s hebben (negatieve) gevolgen voor de bedrijfsvoering. Gelukkig is het mogelijk om je voor deze risico’s via Octras te verzekeren.

Hoe kunt u zich verzekeren voor deze cyberrisico’s?

Een bedrijfsschadeverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of fraudeverzekering biedt in veel gevallen geen of slechts een beperkte dekking voor cyberrisico’s. Dit omdat er bij cyberschade eigenlijk geen materiële schade is, maar vaak enkel financiële schade.

Met de cyberverzekering van Octras verzeker je de onderneming voor de grootste cyberrisico’s. Zo loop je geen grote schade door aanvallen, datalekken of technische problemen. Naast een verzekering voor cyberrisico’s, doet Octras nog veel meer. Je hebt aan ons een waardevolle partner, die je adviseert, steunt en verbetering laat zien op het gebied van cyberrisico’s. We vertellen je graag waarom verzekeren bij ons anders is dan bij andere partijen.

Octras doet het net even anders

Waar vele cyberverzekeringen enkel een financiële vergoeding uitkeren, doet Octras het net even anders. Wij hebben erkende cyberspecialisten die jou kunnen adviseren en helpen waar dat nodig is. Wanneer er een probleem is, keren we niet alleen uit. We ondersteunen ook echt. Met onze kennis, ervaring en specialisten. Daarnaast voeren we preventieve scans uit, die problemen helpen te voorkomen. Zo gaan de kosten van een cyberverzekering omlaag en daarmee ook de risico’s voor het bedrijf.

Hoe werkt Octras met jouw bedrijf mee?

Voordat we een bedrijf verzekeren, leren we het bedrijf eerst kennen. We denken mee, door vragen te stellen en de bestaande risico’s te managen. We vragen of er back-ups worden gemaakt, er in een cloud wordt gewerkt en of er beveiliging tegen virussen is geïnstalleerd.

Ook zijn we benieuwd naar de oplossingen rondom AVG. Hoe sla je persoonsgegevens op en welke verbeteringen zijn hierin mogelijk? Vooral de laatste vraag is van belang. Immers, Octras voorkomt liever dan dat we moeten genezen.

Wanneer alle risico’s in kaart zijn gebracht verzekeren we enkel de risico’s, welke er daadwerkelijk zijn. We werken door middel van risicomanagement, waarin we blijven managen en bijschaven in de verzekering. Octras denkt hierbij echt met de klant mee en ondersteunt op elk gebied.

Waarom samenwerken met Octras?

Wil je er zeker van zijn je altijd kunt blijven produceren, werken en uitvoeren? En wil je geen risico’s lopen op het gebied van cyberschade? Laat het ons weten. Wij denken echt met je mee op het gebied van cyberrisico’s, maar ook met andere verzekeringen en oplossingen die er mogelijk zijn. Wat zijn de voordelen van samenwerken met Octras:

  • Octras werkt geheel provisievrij. Dat scheelt zo’n 20% op de verzekeringskosten.
  • Een tevreden ondernemer is voor ons het belangrijkste. Doordat wij niet samenwerken met verzekeringsmaatschappijen en geen provisie vangen, krijgt de ondernemer altijd het beste aanbod en service.
  • Het werken op abonnementsbasis houdt ons scherp en up-to-date.

Samen willen we alles eruit halen. Wil jij dat ook? We vertellen graag in een vrijblijvend gesprek hoe Octras jouw onderneming op het gebied van cyberrisico kan ondersteunen. Neem snel contact op.