Motorrijtuigen

Verzeker jezelf, je medepassagiers en je voertuig voor de financiële gevolgen van ongelukken en schade. Octras begeleid je graag bij claims.

Regel je WAM-verzekering

Stel: je veroorzaakt een ongeluk met je auto of motor. De andere partij heeft schade en jij bent aansprakelijk. Met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-verzekering) bent u verzekerd voor de financiële gevolgen hiervan. De WAM-verzekering is wettelijk verplicht als je een motorrijtuig bezit. Zonder deze verzekering ben je strafbaar, ook al staat je auto of motor onder een laag stof in de schuur.

Welke risico’s dekt een motorrijtuigverzekering?

Een WAM-verzekering dekt de financiële gevolgen van de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met een motorrijtuig. Een schadeclaim kan hoog oplopen en is vaak vele malen hoger dan de premie die je betaalt voor de verzekering.

Beperkte en volledige cascoverzekering

Met de WAM-verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan jouw eigen motorrijtuig. Hiervoor zijn weer andere verzekeringen: de beperkte cascoverzekering en de volledig cascoverzekering. Deze verzekeringen kun je naast de verplichte WAM-verzekering afsluiten.
Met de beperkte cascoverzekering is jouw motorrijtuig verzekerd voor schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of bliksem. Ook ben je verzekerd voor diefstal.
Met de volledig cascoverzekering ben je ook verzekerd voor schade die je zelf hebt veroorzaakt aan jouw motorrijtuig. Je bent ook verzekerd voor alle schade die gedekt wordt door de beperkte cascoverzekering. Daarbij ben je verzekerd voor de schade die iemand anders aan jouw motorrijtuig veroorzaakt.

Aanvullende schadeverzekering voor inzittenden

Je zit vaak niet altijd alleen in de auto. Misschien ga je met vrienden op pad of breng je de kinderen naar de sportvereniging. De schade van meerijders is bijna altijd verzekerd in de verplichte WA-verzekering. Je kunt je echter ook aanvullend verzekeren met de schadeverzekering voor inzittenden. Hierbij krijgt zowel de bestuurder als de eventuele medepassagiers de (letsel)schade vergoed na een ongeval. Ook schade aan bagage of kleding horen hierbij.

Ongevallenverzekering inzittenden/opzittende

Ook kun je je autoverzekering aanvullend verzekeren met een ongevallen-inzittendenverzekering. Bij deze verzekering krijgt zowel de bestuurder als eventuele medepassagiers na een auto-ongeluk een vast bedrag uitbetaald bij overlijden of blijvende invaliditeit. Je krijgt dit bedrag ook als de bestuurder het ongeval heeft veroorzaakt. Het uitbetaalde bedrag is afhankelijk van je verzekeraar.

Bij overlijden of blijvende invaliditeit krijg je een vast bedrag uitbetaald. Dit is dus in tegenstelling tot de schadeverzekering voor inzittenden niet afhankelijk van de werkelijk geleden schade.

Schade-inzittendenverzekering Ongevallen-inzittendenverzekering
Keert vergoeding uit voor de daadwerkelijk geleden schade (veelal met maximum van  €1.000.000 per gebeurtenis). Keert een vast bedrag uit
Keert uit bij letselschade en materiële schade Keert alleen uit bij invaliditeit of overlijden

Materiële schade of letselschade

Heb je blikschade aan je voertuig of zijn je spullen kapot? Dan is sprake van materiële schade. De afhandeling van dit soort schades kost meestal weinig moeite. Zijn er doden of gewonden gevallen bij een ongeluk? Er is dan sprake van letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld, omdat het bij letselschade kan gaan om gevoelige en ingewikkelde situaties. Octras kan je in dergelijke situaties bijstaan en je zorgen uit handen nemen.

Beantwoord onderstaande vragen en ontdek welke verzekering bij u past

Wij nemen contact met u op

    Of neem contact met ons op:

    Start vragen opnieuw

    Veelgestelde vragen

    Heb je schade aan je auto of heb je met jouw auto schade veroorzaakt? Dan zijn voor een snelle en correcte afhandeling de onderstaande punten erg belangrijk:
    – Vul samen met de andere betrokkene(n) de voorkant van het schadeformulier in, en laat de betrokkene de voorkant onderteken
    – Noteer naam- en adresgegevens van eventuele getuigen
    – Indien mogelijk: maak foto’s van de schade aan je auto
    – Vul zelf vervolgens de vragen op de achterkant van het schadeformulier zo zorgvuldig mogelijk in
    Verzekeraars bepalen onderling wie voor welk deel van de autoschade aansprakelijk is. Zeg en onderteken daarom niets waaruit zou kunnen blijken dat je schuld erkent of een schadevergoeding toezegt.

    Als klant van Octras kun je contact opnemen met onze schadeafdeling, wij zullen de schadeafhandeling voor je begeleiden, controleren en afwikkelen.

    Normaliter moet je zelf de schuldige tegenpartij aansprakelijk stellen, wanneer je alleen een WA-verzekering hebt. Als klant van Octras regelt onze schadeafdeling dit voor je.

    De in Nederland verplichte Wettelijke Aansprakelijkheids­verzekering vergoedt alleen de schade die je met jouw motorvoertuig aan andere personen en of zaken anderen toebrengt. Wil je ook graag dat de schade aan eigen auto wordt vergoedt, dan kun je de verzekering uitbreiden met een beperkte casco- of volledige cascodekking. Wil je weten welke schade door welke uitbreiding gedekt wordt, of welke uitbreiding het beste bij jou past, neem dan telefonisch contact op.

    Ben je in het bezit van een beperkte casco- of volledige cascodekking, dan wordt de hagelschade vergoed. Deze vergoeding zal geen invloed hebben op de opgebouwde no-claimkorting. Wil je meer informatie? Neem dan telefonisch contact op.

    De schadevrije jaren worden per auto opgebouwd. Wanneer je een tweede gezinsauto aanschaft en niet eerder een tweede auto had, dan begin je met nul schadevrije jaren.

    De meeste autoverzekeringen bieden hiervoor een speciale tweede gezinsautoregeling aan. Met deze regeling verzeker je een tweede gezinsauto met een korting op de premie. Als je gebruikmaakt van deze regeling, krijg je voor de tweede auto dezelfde korting (of een deel daarvan) op de premie voor je autoverzekering als voor de eerste auto.

    De schadevrije jaren van de eerste auto gelden echter niet voor de tweede auto. Je begint bij de tweede auto gewoon met nul schadevrije jaren, of de reeds opgebouwde schadevrije jaren die je reeds opgebouwd had voor een tweede auto.